Materiale din care se face mobila. Partea 1 – Lemn si derivate

Lemn, pal, mdf, triplustratificat….toate suna a chineza?

Haideti sa o luam pe rand, logic si cu explicatii clare. Cei care au mai multe informatii sau doresc sa faca completari sunt rugati sa foloseasca functia de comment. Dupa verificarea informatiei voi corecta sau adauga acele amanunte in articol.

Lemnul provine din copaci…asta nu e nou pentru nimeni. Normal ar fi ca in momentul in care un copac este taiat alti 2 sau 3 sa fie plantati. In strainatate exista certificari pentru originea lemnului si exista producatori chiar care folosesc doar lemn din surse certificate.

Sa revenim totusi! Lemnul in sine are noduri, este circular (sau aproape) in sectiune si are si scoarta. In aceasta stare din el nu se poate construi mobila.

Exista diverse esente de lemn (tipuri), fiecare cu caracteristici proprii. Difera culoarea, fibra, taria lemnului, greutatea dar si pretul printre altele. Voi reveni intr-un alt articol cu diferite esente de lemn pentru mobilier.

sursa foto: http://www.holver.ro

Busteanul prin cateva etape de prelucrare. Scoarta este inlaturata si primul material obtinut este cheresteaua. Conform Dexonline.ro Cheresteaua este  Material lemnos, cu cel puțin două fețe plane și paralele, rezultat din tăierea buștenilor la gater și folosit de obicei în construcție.  Scandura este cheresteaua mai mult lata decat groasa, conform aceleiasi surse.

Atat cheresteaua cat si scandura pot fi de diferite calitati, printre care: pentru constructii sau pentru mobila.

Exista deja tipuri de mobilier facut din scanduri. Eu l-as numi exotic pentru ca e rar si are un aspect brut si nefinisat. Dar acest aspect este unul cautat de o serie de clienti

PANÉL, panele, s. n. Semifabricat de lemn alcătuit dintr-o placă de lemn, un miez de șipci, de scânduri înguste sau de fâșii de furnir gros, acoperit pe ambele fețe cu câte o foaie de furnir, întrebuințat mai ales la fabricarea mobilelor.

Avem din definitia de mai sus 2 elemente noi. Imbinarea lemnului si furnir. Mai jos aveti un exemplu de imbinare cu dinti. El se realizeaza mecanizat pentru locurile unde este nevoie (un corp de mobila facut doar din scanduri imbinate).  Imbinarea nu este doar lemn cu lemn ci se folosesc si deversi adezivi.

Furnirul este foita de lemn. Pentru ca lemnul in sine destul de scump ca material, furnirul este substituentul ideal. E lemn, dar e foita de lemn. Furnirul se aplica pe diverse materiale lemnoase mai putin scumpe pentru a obtine panelul. Furnirul poate da impresia unui material exotic si rar insa aplicat pe un miez din alt material lemnos duce costul mobilei in jos.

Furnir si imbinarea furnirului pentru a crea un aspect unitar. Sursa foto http://www.holver.ro

Un alt motiv pentru a folosi panelul este ca acesta nu mai este lemn brut si nu mai “lucreaza”. Lemnul masiv se mai usuca, se destinde si crapa in unele cazuri. Unii doresc lemn masiv si isi asuma posibilitatea ca lemnul sa “lucreze”, altii vor avantejele unui material deja tratat, modern, cu aspect rustic de lemn.

Lemnul masiv se poate folosi cu mare succes la mese cu aspect rustic, la scaune, dar mai greu la mobilier unde e nevoie de precizie milimetrica. Lemnul masiv insa poate fi folosit cu mare succes pentru a realiza doar fronturile mobilierului (usi si fete de sertare).

Mai jos aveti un video preluat de pe Youtube in care puteti vedea ce se intampla cu un bustean odata ajuns la faza de procesare.

Apoi aveti un alt video cu producerea furnirului, un utilaj cu ax (este doar una din posibilitatile de producere a furnirilui).

Masa din lemn masiv, imbinata rustic. sursa foto http://www.devinanais.com
Fronturi de stejar cu pastrarea fibrei de lemn pentru continuitate. sursa foto http://www.devinanais.com

Un alt tip de material lemnos este lemnul stratificat. Am gasit o definitie foarte buna: ” Definitie simpla a lemnului stratificat: trei lamele (scanduri) lipite una peste alta constituie o prisma din lemn stratificat. Aceasta prisma (profil) se foloseste la fabricarea tamplariei moderne din lemn stratificat.” Ca si avantaje este faptul ca lemnul stratificat nu se incovoaie. Pentru ca este confectionat din cel putin 3 scanduri presate, fiecare are tendinta de a “lucra” intr-o anumita directie. Dar odata unite, aceasta tendinta este anihilata de celelalte forte din pachet.

In general tipul acesta de material se foloseste pentru usi si ferestre, grinzi sau parchet (aici grosima scandurilor componente este mult redusa) – de unde si denumirea parchet triplustratificat. Dar si pentru mobilier, in special pentru lateralele corpurilor, unde avem suprafete ample care e necesar sa ramane perfect drepte.

Si totusi care material e mai bun?

Nu exista un material mai bun! Lemnul masiv vine cu avantajul aspectului dar dezavantajul incovoierii si al pretului. Panelul aduce avantajul de pret cu usurinta in prelucrare dar puristii nu il considera lemn. Triplustratificatul intrerupe fibra dar aduce rezistenta. Furnirul se poate aplica pe aproape orice si lumea il vede cu ochi rai pentru ca arata a lemn dar ascunde altceva. Materialul cel mai bun este cel cu care mobilistul are experienta si pe care il puteti cumpara in bugetul alocat mobilierului. Un lucru e cert insa: toate materialele de mai sus intra in categoria de sus a preturilor. Ceea ce e important insa e ca lemnul sa fie uscat (un grad de maxim 8% umiditate e indicat).

In postarea urmatoarea venim cu explicatii pentru restul materialelor de pe piata!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s